Sunday, December 30, 2012

Exploring Macedonia by ski touring freeride
Macedonian mountains are not as high as the Himalayas, or as steep as the Alps but they are just perfect for all season adventure sports. Starting with hiking, mount biking and paragliding to climbing, skiing, snowboarding on and off road with all possible varieties of snow surface.
Here in Macedonia we opened the free ride skiing season in late November this year.
Loads of first lines, loads of untouched powder was ridden by group of enthusiasts before the actual season in the ski resorts was started.  In this section I would have to mention the Eskimo Free ride team who make our country one and only in the region with snow cat free ride service. In case you are one of those who do not enjoy walking uphill you can just book their service and enjoy a full time free ride without too much effort for gaining altitude by foot.
Most of the 65% mountainous relief in the country is easy to approach in winter conditions. Actually it is quite of an adventure which makes you stronger, impacts your psycho – physical endurance and the general self-esteem.
 For boarders-  it just needs a bit more sports spirit, for skiers  - walking mode boots would be helpful, and with full equipment  ‘Backcountry’, ‘Cross country’ or ‘Ski Randone’ a skier would feel the paradise of a 6 months season white adventure.
Brilliant scenery and moderate trails make this adventure accessible for everyone.
Moderate trails include about 2h ski-walk, about 1h ski down, and some minutes of hike back to your vehicle.
Plan your day!

In this first Macedonian cross country skiing post we have chosen images  from:

Shar mountain tour:
Popova Shapka - Anteni peak - Jelak freeride skiing track.


                                                       
 


   Solunska Glava (Central Macedonia mountain)
 National park Mavrovo
Tuesday, November 20, 2012

US Embassy, Macedonia and Ilina Arsova - photo exhibition


On the occasion of the International Day for the Elimination of Violence against Women
the U.S. Embassy in Skopje
invites you to the opening of a photo exhibition
by Ilina Arsova, visual artist,  passionate climber, and mountaineer.

The exhibit will be opened by U.S. Ambassador Paul D. Wohlers.

Monday, November 26th at 18:00
Museum of City of Skopje

Ilina Arsova is the first Macedonian female climber on Ama Dablam 6856m (Nov 2011), Aconcagua 6962m (Feb 2011), Matterhorn 4478m (Jul 2010), Vallesitos 5500m (Argentina, Feb-2011), Haba 5350m (China Apr 2009) and Denali 6,194 m, (Alaska, June -2012)
On the occasion of the International Day for the Elimination of Violence against Women
the U.S. Embassy in Skopje
invites you to the opening of a photo exhibiti
on
by Ilina Arsova, visual artist, passionate climber, and mountaineer.

The exhibit will be opened by U.S. Ambassador Paul D. Wohlers.

Monday, November 26th at 18:00
Museum of City of Skopje

Ilina Arsova is the first Macedonian female climber on Ama Dablam 6856m (Nov 2011), Aconcagua 6962m (Feb 2011), Matterhorn 4478m (Jul 2010), Vallesitos 5500m (Argentina, Feb-2011), Haba 5350m (China Apr 2009) and Denali 6,194 m, (Alaska, June -2012)

Friday, October 26, 2012

Илина Арсова, Global Sport Mentoring program

           Global Sport Mentoring program e програма на US Department of State, espnW – најголемата спортска телевизиска мрежа во САД, во соработка со Универзитетот од Тенеси и „Center for Sport Peace & Society.  Иницијатор и покровител беше лично секретарот на САД, Хилари Родам Клинтон која не поздрави и ни честита додека лично се запознававме со неа.

          Целта на програмата беше обединување на женски спортски лидери од разни делови на светот кои имаат визија да влијаат врз зајакнување на женските лидерски способности преку спортска активност. Во САД докажани се подобрувања од здравствени до академски резултати на жени  и девојки кои во текот на животот биле спортски активни.
         Оваа програма за прв пат беше лансирана и финансирана од државниот врв на САД и за соработка  вклучуваше битни женски фигури од спортската индустрија, државни претставници и разни партнерски организации кои се бават со промовирање и менаџмент на надежни спортисти.

         
По номинација на Американската 
амбасада во РМ, по неколку кратна селекција од вкупно стотина апликации од цел свет, бев одбрана во финалните 17 надежни женски спортски лидери кои имаа чест да учествуваат на оваа програма.  Некои од нас беа директно инволвирани во спорт, други пак се занимаваа со спортски менаџмент, спортски репортери или претставници на Олимписките комитети и министерства од разни земји. Европски претставници бевме само Македонија и Русија.

        Престојот во САД траеше од 5 Септ до 5 Окт и тоа:
-          5 дена во Washington DC; ориентација, запознавање и интеракција со елитната спорткска сцена, значењето на имплементацијата на спортот во едукативниот систем на САД, посета и учество на презентации и панели како и запознавање со културата на САД
-          20 дена работа во менторска организација кога секоја од 17 те девојки беше поврзана со меторка од нејзиното поле на интерес со чија помош ќе развие план проект и стратегија за поттикнување на жените во спорт во својата земја или регион.
-          Завршни 5 дена во Washington DC  презентација на создадените проекти и нивна евалуација, посета на Белата куќа, свечен прием во Стејт Департмент и запознавање со Хилари Клинтон. На оваа свеченост девојките беа облечени во своите национални носии.  Нашата носија позајмена од месна заедница Галичник, ги намами сите погледи и воздишки на државниот врв на САД.


       Моја менторска компанија беше Burton Snowboards, пионерите на скијањето на даска во светот со претставништво во Бурлингтон, Вермонт. Таму отседнав и работев три недели каде стекнав незаборавни искуства (за начини за промоција и развој на авантуристичките спортови, промоција на женски тим како бренд, а со работата во нивната сестринска организација фондацијата Чилл научив доста за организирање хуманитарни активности преку спортски настани.) Престојот во Вермонт беше пријатно изненаден со фактот дека Македонија и Вермонт се збратимени држави за воени вежби и обуки. Така коинциденцијата на запознавање со вистинските луѓе ме одведе токму до командирот кој во РМ престојувал 2 год и во знак за благодарност од министерството за одбрана добил на поклон две шарпланинчиња.  За мене беше доста емотивен момент да се најдам во нивната куќа целата послана со македонски черги, македонско знаме во сред трпезарија и дружбата со веќе пораснатите шарпланинци Мак и Дониа J Го посетив и военото планинско школо каде разговаравме за можностите на соработка и обука на жени од РМ на зимските курсеви.
     Мојот проект опфаќа неколку секции за охрабрување на женските атлети од регионот, и тоа на: рекреативно, туристичко и професионално ниво.


Сметам дека спортот ги зајакнува жените не само физички туку и морално и тоа сериозно се одразува врз подобрување како на социјални така и на здравствени проблеми.  Влијае врз подобрување на самодовербата кај помалку еманципираните жени од маргиналните области, што им отвора врата кон остварување на своите цели и амбиции.
Директно засегната од недостаток на тренинг институции за планинските и авантуристички спортови, посветувам една гранка од проектот  токму на формирање женски експедициски тим кој нашата земја ќе ја претставува на највисоките врвови во светот. Тоа е долготраен процес кој опфаќа соодветни подготовки и тренинзи.  Тренинзите пак во светски препознатливи институции, ќе оформат нова генерација на женски водичи, инструктори или спортски амбасадори кои со ова искуство ќе можат професионално да напредуваат.
  Веќе десетина години работам со развој на активен туризам во трети земји. Добро ја познавам потребата на туристите од развиените земји. Со сигурност можам да кажам дека планините се иднината на Македоснкиот туризам. За тоа ни треба обучен кадар за услуги и установи.


    Во личната агенда сега ми претстојат доста обврски при формирање и наоѓање срадства за реализација и имплементација на овој проект. Сепак како засега единствен сериозен женски кандидат од РМ,  паралелно работам на случајот  „Прва Македонка на Монт Еверест“, кој би требало да се случи на пролет 2013 (Април – Мај 2013). Ова е голем подвиг од светски рамки кој бара огромна психичка и физичка подготовка. Сепак поучени од минатогодишниот обид за реализација на истиов проект, знаеме дека неопходна е добра логистичка екипа при барање средства, поддршка, разбирање, согласност и надминување на „бариерите“ коки ни го попречуваат патот“.
     Со проектот и ново стекнатото искуство од САД токму тоа е еден од предизвиците со кои ќе треба да се соочам, обликување на тимска свест и создавање на спортско рекреативна етика која за сите жени ќе влијае позитивно во сите сектори на нивното делување во општеството.

Илина Арсова


Wednesday, October 17, 2012

Strong women. Better world.


Strong women better world. 
What does this mean?
We were asked this question many times while being part of the Global Sports Mentoring program.
Still under impressions I will try to make a short summery.17 female emerging leaders from across the globe + around 10 American organizers + around 20 female American mentors, keeping each other’s track for one month in the States, creating a world of family relations, fulfilled with love, respect, concern and great will to learn from each other. Building relations, network and friendship that is worth lifetime, but also building their action plans based on their visions for making a positive impact of their societies.  


I believe this was a brilliant concept and excellent realization of the University of Tennessee’s Center for Sport, Peace and Society, initiated and fully supported by the U.S. State Department, ESPN W, all partnership and mentorship organizations. It was such a great honor meeting, interacting and learning from all those powerful women, the US elite of the sports industry and sports supporting scene. They have already proven how strong they are by bringing results and accomplishments which are day by day changing one great country into even greater one, richer by equality and women’s contribution in different aspects of the society. Our mothers have as well proven how strong they are by giving birth, raising and educating emerging leaders like us J
Now it is our turn to find the answer of the same question and some doubts around it. Can we create a strong women’s society within our countries or region?  Are we ready to bring in some changes?
 How many women in those 17 countries are unemployed? Uneducated? Unhealthy? Facing lack of opportunities?  
This program is dealing with 17 different change-making stories coming from the 17 emerging leaders from across the globe. Professional athletes, Olympians, sports journalists or representatives of their ministries and Olympic committees, all leaders and visioners  with unfinished goal in their countries. Many things were different but we certainly share something in common: The idea for empowering women and girls in leadership through sports initiative.New generations are spending too much time with electronic devices and too much of TV. Outdoor games are slowly being forgotten.

Worried by the fact that our youth is growing in artificial world, my concept involves promoting of the outdoor – mountain sports as an easy accessible, social, healthy activity contributing for a better quality of life.
Macedonia is a mountainous country and the future of tourism in the area is exactly promotion of the mountain sports.  Creating new generation of Female emerging leaders within the country, will bring profitable careers for the new born leaders, by implementing the outdoor activities as touristic attractions.

Ilina Arsova
inence@yahoo.com
Tweeter: @Arsovailina
Skype: inencee
Facebook: Ilina Arsova