Posts

Showing posts from July, 2016

DENALI 6194m, Alaska: Ilina Arsova & Filip Vasileski

Image
DENALI 6194m, Alaska
Ilina Arsova & Filip Vasileski
First Macedonian woman & 5/7 Summits
The North American giant, Mt Mckinley or Denali 6194m, was finally scaled by first Macedonian woman, Ilina Arsova, and Filip Vasilevski, first time Ohrid mountaineer.
This experience was definitely among the most challenging ones so far,for both of us. As unguided  self sufficient expedition, we had to manage all expedition needs, from transporting over 60kg load each,to forecast related decision making.
We stood at the highest point of the North American continent, on the 24 th of May at around 15h, in very strong winds and extremely cold temperatures, after 17 days on the mountain.We choose a small weather window splitting the way with one overnight at high camp(17 000ft). The sudden arrival of another snowstorm resulted with splitting of our team, and 3 more days at high camp for Filip, together with Turkish, American and Australian team.
With the 5th out of the 7 summit project, and s…

Denali 6194m, Ilina Arsova i Filip Vasileski

Image
Искачување на Денали 6194м, Илина Арсова и Филип Василески
Највисокиот врв на Северна Америка беше петтиот предизвик од циклусот „7 врвови на 7 континенти“, кој го искачивме на 24 Мај оваа година. Заедно со Филип досега искачивме неколку врвови во минатите години што беше добра подготовка за конечно заедно да заминеме и на Денали (Мекинли), како еден од најсериозните и најизолирани врвови во светот.
Заминавме од Скопје на 5 Мај,  за на 7 Мај веќе да летнеме со глечерско авионче од градчето Талкитна до Базниот камп на висина од околу 2200м. Истиот ден продолживме до камп 1 на 2370м, до каде што стигнавме по 3ч и 50 минути одење.  Во пониските делови глечерот беше во солидна состојба, со доволно снег кој ги покрива повеќето пукнатини. На почетокот се движевме побавно обидувајќи се што подобро да се усогласиме со Филип бидејќи тој се движеше со ракети за снег, а јас со скии. Носиме доста терет и храна за околу 20 дена. И двајцата носевме од 50 - 60 кг распоредени на санка и на ранец.  Оваа …

Denali 6194m, Ilina Arsova i Filip Vasileski

Image
Искачување на Денали 6194м, Илина Арсова и Филип Василески
Највисокиот врв на Северна Америка беше петтиот предизвик од циклусот „7 врвови на 7 континенти“, кој го искачивме на 24 Мај оваа година. Заедно со Филип досега искачивме неколку врвови во минатите години што беше добра подготовка за конечно заедно да заминеме и на Денали (Мекинли), како еден од најсериозните и најизолирани врвови во светот.


Заминавме од Скопје на 5 Мај,  за на 7 Мај веќе да летнеме со глечерско авионче од градчето Талкитна до Базниот камп на висина од околу 2200м. Истиот ден продолживме до камп 1 на 2370м, до каде што стигнавме по 3ч и 50 минути одење.  Во пониските делови глечерот беше во солидна состојба, со доволно снег кој ги покрива повеќето пукнатини. На почетокот се движевме побавно обидувајќи се што подобро да се усогласиме со Филип бидејќи тој се движеше со ракети за снег, а јас со скии. Носиме доста терет и храна за околу 20 дена. И двајцата носевме од 50 - 60 кг распоредени на санка и на ранец.  Оваа …