Tuesday, October 31, 2017

Ikar hut projects 2017


Even though the year is not over yet, we slowly start to summarize the recent activities of IKAR hut  in the creative 2017, where we have hosted international youth gatherings, art workshops, film workshops, survival camps, and eco-activism activities.We are happy to be the ones responsible for creating the network for many new friendships on international ground, while educating the new generations about environmental and outdoor responsibilities.

Ikar hut is surely becoming a brand for team building activities, where we offer exceptional master classes in diverse fields for youth and adults, professional team for all outdoors, motivating presentations though personal storytelling while cooking together and learning more about Macedonian kitchen.  Accommodation and some of the activities are based in our cozy yard and spacious house, surrounded by beautiful nature in the feet of Galicica NP and the shore of Ohrid lake. 

We are pleased to share this short newsletter with some info and photos from our work in the past year. As the winter is on its way and we are passionate about telemark, snowshoeing and ski touring,  we look forward to organize some more of it on the magical snow covered mountains.


February 2017: The Ikar hut's team participates in the traditional Telemark revolution event, Mavrovo NP. This was the 3rd year of Telemark promotion in Macedonia and 2nd year for the international  Balkan telemark week.

        

March 2017: ARTVENTURE, a cross border cooperation for students from Ohrid, Prespa and Albania. 2 day mosaic workshop, basic survival mountain skills and introduction to Ohrid, world's cultural and natural heritage of UNESCO
June 2017:   ECO WEEK Lagadin, short movie workshop and Eco patrol for raising environmental awareness in the Ohrid region.  Main group of participants were the enthusiastic scouts from Limal21 Belgium,  in support of the citizen initiative Ohrid SOS.
July 2017: Ikar hut was supporting the self - organized creative demonstration of Lagadin people, against illegally built hotel in the village. Check out the video here:

                                     https://www.youtube.com/watch?v=l6gLBPK02GA

Sept 2017: Ikar hut supporting "the day of the reeds" so called "Trskava - Vrskata", public event in the center of Ohrid with multimedia performance highlighting the significant role of the reeds and wetland for the clear waters of Ohrid lake.Monday, October 30, 2017

Currently: Lurra, paintings, watercolors by Ilina Arsova


Насловот накусо опишува еден номадски пат, користејќи го Баскијскиот збор за планетата Земја, Lurra. Шарените планини потекнуваат од нов психолошки момент во ликовното творештво, каде по долгогодишно со-дејствие со природата, почнувам да ја разоткривам нивната душа, внатрешна содржина, темперамент, наместо дотогашната чисто надворешна, визуелно- естетска форма.
Во продолжение на циклусите „Патеписи“, „Мојот дневник од височините“ и „Таа и Јас“,  овде фигурацијата добива доза на апстрактен приказ каде речиси секогаш доминира потребата за оставање на чисти бели површини кои на композицијата и даваат свежина и чувство на безтежинска состојба, како еднa непрестана пловидба во просторот. 
Изложбата е отворена во домот на култура Кочо Рацин, Скопје од 27.10 - 03.11 годинава.
http://skimacedonia.mk/%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D0%BD%D0%B0-%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BE%D0%B2%D0%B0-%D1%86%D0%B8%D0%BA%D0%BB%D1%83%D1%81-%D1%81%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%B8-%D0%B8-%D1%86%D1%80%D1%82%D0%B5%D0%B6%D0%B8-%D0%BF%D0%BE%D0%B4/

Следниот ден, на 28. 10 во галеријата на Мирослав Масин, Art kitchen, веќе имавме премиера на сосема друг проект, фото-документација од перформансот ЗЕРО

Thursday, April 6, 2017

Качување по Шпански / Spanish climbing or climbing in Spanish :)

Climbing in Chulilla and Siurana. Macedonian version only. Please scroll down, gallery is for all :)
Прекрсни две недели качување на најпознатите качувачки локалитети во Шпанија и Каталунија во супер друштво и перфектни температури. Го искусивме долгопосакуваниот живот во комбе,  заедно со нашите пријатели Баскијци. А исто така ги истраживме и другите сместувачки опции како кампинг или поекономично приватно сместување.

Убавината е во тоа што најголемите качувалишта низ Каталунија се на 100тина км растојание и во зависност од времето може секојпат да се најде нешто сооодветно. Ако е премногу топло да се бара карпа во сенка или пак ако врне да се бара качување во пештера и секако голем избор на насоки изложени на сонце,  идеални за студените зимски денови.


Средината и крајот на Март се доста посетени од качувачи од целиот свет кои го делат мислењето дека овој период е најдобар за тренинг.


Го посетивме магичното гратче Чулија и фамозната Сиурана како две поголоми и доста атрактивни локалитети. Чулија се наоѓа во провинцијата Валенсија и е планинско гратче кое речиси од сите страни е обиколено од огромен кањон.  Во срцето на  Каталунија пак, недалеку од старата престолнина Тарагона, во слично опкружување се наоѓа и старото мистично селце Сиурана,  која цврсто стои со своите неколку камени градби, на работ на една карпа. Освен инспиративната архитектура и традиција со која локалното население се гордее, и двете места се рај за спортските качувачи со изобилство на сектори и насоки од секоја тежина.Топо водичот само за Сиурана има 310 страници и преку 50 сектори. Ние посетивме 8 или 9 и качувавме по 4 до 8 насоки во денот зависно од должината и тежината. Насоките се најчесто долги и исцрпни по некојпат достигнуваат и до 40м. Затоа неопходно е да се носи долго јаже, или да се одбираат пократки насоки. Задолжително чворови на краевите од јажето!!!

Убаво е да се менува и да се пробуваат повеќе сектори бидејќи секој еден има тотално нов шарм.  Многу различни стилови на качување и различна текстура на карпа. Од стрмни превисести насоки, до траверси, рабови и вертикали, со странични фаќалишта, дупчиња за прсти или џебови за секое движење како некој да ги исклесал во карпата.

Дефинитивно меѓу најдобрите качувачки дестинации ширум светот, кои сме ги посетиле до сега во минатите десетина години.
Wednesday, April 5, 2017

Ski telemark on active volkano, Etna amazing experience

Ски телемарк од највисокиот активен вуклан во Европа, Етна 3350м  
(English below, scroll down for video and gallery)

Само десетина минути од кога стоевме на врвот на главниот кратер фасцинирани од потентноста на овој сеуште активен вулкан, Етна почна со посилна активност. Веќе скијавме една добра линија со чудна текстура на снег заситена со пепел и  вулкански песок. Правевме пауза на неколку стотини метри под врвот, на да речеме безбедно растојание за да може внимателно а сепак од добра перспектива да го набљудуваме вулканот со сите свои атрибути на моќ. Навистина исклучително чувство  да се скија меѓу стврдната вулканаска лава која остава впечаток како да сме на друга планета,  да се  биде таму во вистинскинско време и среќа што не се најдовме на врвот во момент  на самата ерупција.
Велат дека Етна е постојано активна, но не секогаш со татнеж и со голем чад и облак во чудни бои од светлло сино, до портокалова и пурпурно виолетова. Југо - источниот кратер еонојкој е постојано активен, па затоа ние одлучивме да се движиме по северната страна.  Вечерта паднаа некои десетина сантиметри нов снег што беше одлично за нашите планови за ски екскурзии во неколку насоки низ планината. Сепак утрото можевме да видиме дека на површината на  новиот снег имаше песок и нови исфрлени лава камења што беше знак за постојаната вулканска активност.

Се заедно оваа неколку дневна авантура беше едно незаборавно искуство со над 3600 метри добиени во висина, секојдневно повлекување на нови линии,  кои  како резба во линолеумска плоча  остануваат бели во сивкастиот снег.   

......

Only few minutes after we stood on the top of the main crater, fascinated by the power of this still active volcano, highest in Europe, Etna 3350m started erupting. We were already skiing a fancy line with strange texture on the snow saturated by ash and lava sand. We sat down for a break few hundred meters from the top, on a safe distance when we heard the noise of the initial activity. It was an amazing experience to be there at the moment, observing the volcano making us feel like being on another planet. 

They say Etna is always active, but I guess not always as today. We were lucky to be there at the right time yet far from the summit and the real danger. 
The angle is perfect for telemarking and mid March was a good choice to go. 

All in all these three days telemark and ski touring around main and other craters of this beautiful mountain, was amazing experience with more then 3600m altitude gain, many new lines that left white trace in the gray- ish surface of snow.  

Check out the video by our friends #SkiMacedonia
https://www.youtube.com/watch?v=hxiJXvVEJeA

http://skimacedonia.mk/ski-telemark-na-najvisokiot-aktiven-vulkan-vo-evropa/

Ilina going wild on Union glacier :)