Tuesday, February 21, 2017

Telemark and wine :)

Photo story from the third edition of Telemark Revolution and Balkan telemark event. You can check out the video by Ski Macedonia here
Telemark and wine 
And don't miss to join us on the next telly gathering. :)

Monday, February 20, 2017

Telemark Revolution Macedonia & Balkan telemark week


Февруари месец, освен по виното и денот на вљубените, почнавме да го паметиме и по телемарк скијањето во Македонија. Оваа година како и вообичаено започнавме на падините на Бистра со теренска обука на ски центарот Заре Лазаерски.  Телемарк скијањето како интересн и елегантен начин на скијање всуштност влече корени уште од древните цивилизации во северните земји, кои скиите ги користеле за движење низ снегот.

Од 9 до 12 Февруари Телемарк Револуција по трет пат се одржа во Маврово, овој пат во соработка со Ски Дом Горица и благодарение на верната поддршка на општина Маврово-Ростуше.

Дваесетина вљубеници во зимските спортови од Р. Македонија, Србија, Франција и Германија,  се здобија со основни практични и теоретски искуства, според новосоздадениот едукативен метод „Телемрк Експириенс“ на италијанската организација Телемарксноуевентс. Им благодариме на нашите пријатели од Италија кои ја овозможија опремата за обука како и знаењата кои постојано ги надградуваме со нив.

Овој настан се одржа благодарение на ентузијазмот и волонтерската посветеност на дечките од Телемарк Македонија и здружението ТАКТ, а за промотивните материјали секоја година со нас е Ски Македонија.

Следеше 4 дневен тренинг на Боровец со меѓународниот настан Балкан Телемарк, каде вкупно 30 тина професионални, рекреативни и почетни телемарк скијачи ги демонстрираа своите техники по падините на Јастребец и Иглика. Неколку претставници го обележија овој собир
со искачување и скијање во телемарк стил од највисокиот Балкански врв Мусала 2925м.